Lebanon (961) 76 377 376 | info@advancedbmi.com
هل تنجح عملية البدانة

هل تنجح عملية البدانة

بالرغم من أنّ نجاح الشخص بخسارة الوزن يعتمد على عدة عوامل، إنّ عملية البدانة هي الحلّ الأفضل والأكثر صحّة على الأمد الطويل للمرضى البدناء جدًّا.

هل تنجح عملية البدانة ؟

لقد أصبحت عملية البدانة الحل الأسرع والأكثر فعاليّة لفقدان كميّة كبيرة من الوزن لدى المرضى الذين قد حاولوا جميع الطرق التقليدية كالحمية والرياضة بدون نجاح. فقد أظهرت الدراسات بأنّ 95% من المرضى البدناء الذين يفقدون الوزن بفضل الحمية والرياضة يعاودون زيادة هذا الوزن خلال خمس سنوات، بينما عمليات البدانة تسمح للمريض بخسارة 50 إلى 70% من وزنه الزائد.

وقد أظهرت الدراسات أنّ المرضى الذين يخضعون لعملية تصغير المعدة يخسرون بين 50 و70% من وزنهم الزائد خلال السنوات الثلاث الأولى بعد العملية. وهؤلاء الذين يختارون عملية تحوير المعدة يخسرون الوزن بطريقة أسرع من الذين يخضعون لعملية تكميم المعدة وطي المعدة. ولكن المرضى الذين خضعوا لتحوير المعدة يختبرون مضاعفات أكثر من الذين خضعوا لعملية تكميم المعدة أو طي المعدة، إذ أنّ هذه الأخيرتان تسمحان خسارة الوزن تدريجيًّا وبطريقة أكثر طبيعية.

من منظور طبي، تعتبر عملية البدانة ناجحة عندما ينجح المريض بخسارة على الأقلّ 50% من وزنه الزائد وبالمحافظة على هذه الخسارة لفترة لا تقلّ عن الخمس سنوات. وقد أظهرت الدراسات بأنّ معظم مرضى عمليات البدانة ينجحون بالفعل بخسارة حتى 50 إلى 60% من الوزن الزائد ويحافظون على وزنهم الجديد حتى عشر سنوات بعد العملية، علمًا أنّ يجب إحداث تغييرات كبيرة في نمط الحياة بعد عملية البدانة. غير أنّ خسارة 10% فقط من الوزن الزائد يمكنها أن تؤثر إيجابيًّا على صحّة المريض كتحسين الأمراض المرتبطة بالبدانة مثل السكري والربو وارتجاع المرئ.

تشير الدراسات إلى أنّ عمليات البدانة مثل عملية التكميم وعملية طي المعدة وعملية ربط المعدة وعملية تحوير المعدة تفيد المريض على أصعدة مختلفة وليس هدفها فقط خسارة الوزن. فيشهد الكثير من المرضى تحسين كبير أو حتى اختفاء أمراض تتعلّق بالبدانة، أهمّها السكري وضغط الدم المرتفع والكوليسترول وارتجاع المرئ وانقطاع التنفس أثناء النوم وآلام المفاصل التي تحمل الوزن.

كما أنّ الاحصاءات تشير إلى أنّ العديد من المرضى يشعرون بالفخر بعد الخضوع لعملية البدانة لقدرتهم الجديدة على القيام ببعض الأشياء التي لم يقدرون عليها قبل العملية، مثل الجلوس مثلما يشاؤون والانحناء لربط الحذاء واستخدام الأدراج بدون الشعور بالارهاق.

Author Info

Dr Nagi Safa

Dr Nagi Safa is a Metabolic and Bariatric Surgeon (Weight-Loss Surgeon) at the Advanced BMI in Lebanon and at the Sacred Heart Hospital of Montreal, and holds an academic appointment at the University of Montreal. Furthermore, he is involved in the training of residents and surgical fellows on how to perform advanced laparoscopic obesity surgery. In 2010, he launched the Advanced Bariatric and Metabolic Institute (Advanced BMI) in Lebanon, and has been helping hundreds of patients from all over the Middle-East through his expertise in obesity surgery. Education: Dr Safa completed his residency training at the University of Montreal General Surgery Program. He then performed a fellowship in Metabolic and Bariatric Surgery, and Minimal Invasive Surgery (Laparoscopic and Robotic Surgery), at the Sacred Heart Hospital of Montreal, which is the largest Weight Loss Surgery center in the Montreal area, and one of the busiest in Canada. Experience: During his training, and throughout his practice, Dr Safa performed more than one thousand laparoscopic procedures, including Roux en Y gastric bypass, sleeve gastrectomy, gastric banding, gastric plication and many other abdominal surgery procedures. He has a particular interest in LaparoscopicRevisional Surgery including banding, bypass and sleeve. With a keen interest in the advancement of obesity surgery and newer minimally invasive surgical techniques, Dr Safa gained experience in the single incision laparoscopic surgery (SILS), and offers Single Incision gastric banding and Sleeve Gastrectomy Surgery. Research: His current research interests include clinical outcomes from various bariatric surgery procedures and investigations on the impact of bariatric surgery on Type 2 diabetes and metabolic syndrome X. Memberships: Dr Safa holds professional memberships with the American Society of Metabolic and Bariatric Surgery, Canadian Association of Bariatric Physicians and Surgeons, Canadian Association of General Surgeons, Canadian Medical Association, Canadian Association for Surgical Oncology, Quebec Medical Association, Trauma Association of Canada, Association Quebecoise de Chirurgie, International College of Surgeon, and the College des Medecins du Quebec.
×